top of page

Sanatçılar

Kamil AKDİK

29.11.1861 tarihinde İstanbul'da doğdu. Aslen Gümüşhane Merkez Mescitli Köyü’ndendir. Sibyan Mektebi'nden sonra 1877 yılında Fatih Rüştiyesi’ni bitirdi. 1880 yılında Dâhiliye Muhasebesi’ne memur oldu. Sibyan mektebi sıralarında babası Süleyman Efendi'den Hüsn-i Hat öğrenmeye başladı. Daha sonra Samî Efendi'ye dört yıl devam ederek 1884'de sülüs-nesih yazılarından icazet aldı. Yazısının güzelliği sebebiyle vazifesi 1894'te Divan-ı Hümayun Mühimme Kalemi'ne nakledildi. Burada tuğra, divanî ve celî-divanîyi Samî Efendi'den öğrenerek bir yıl sonra Nâmenüvisliğe, Samî Efendi'nin emekli olması üzerine, Nişân-ı Hümâyun Kalemi Mümeyyizliği ve Hutût-I Mütenevvia Hocalığına getirildi. 1909’da Nisan-i Hümayun Kalemi Mümeyyidliği ve Hat Hocalığı görevlerinde bulundu. 1915 yılında kıdemine, yazıdaki dirayet ve kudretine binaen kendisine Reîsü'l-Hattiâtîn ünvânı verildi. 1914'te açılan Medresetü'l-Hattâtîn'de Sülüs-Nesih, 1918'de Galatasaray Sultanîsi’nde Rik'a Hocalığı da yapan Kâmil Efendi, 1922' de Divan-ı Hümayun' daki vazifesinden emekli oldu. Bundan sonra san'at hayatını Hattat Mektebi ve 1936'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde hoca olarak verimli bir şekilde devam ettirdi. 1933 ve 1940'ta iki defa Prens Mehmed Ali Tevfik Paşa'nın daveti üzerine Kahire'ye giden Kâmil Efendi, Menyel Sarayı'nda bulunan Câmiin yazılarını ve hat müzesinin yazılarını İbnülemin'le beraber tanzim etti. Burada pek çok celî levha ve sülüs-nesih kıt'alar bıraktı. Ahmed Haşim imzalı yazıları da vardır. Hâfız Osman üslûbunu benimseyen Kamil Efendi, Dîvân-ı Hümâyûn'da yazdığı yüzlerce berat ve menşurdan başka, bir Mushaf-ı Şerîf, tamamlanmamış mushaflar, cüzler, kıt' a ve hilyeler, levhalar yazmıştır. Nadide eserlerin bulunduğu koleksiyonu Topkapı Sarayı Müzesi'nce satın alınmıştır. 23 Temmuz 1941 tarihinde vefat eden Hacı Kamil Efendi Eyüb Gümüşsuyu Mezarlığına defnedildi. Ressam Şeref Akdik’in babasıdır.

 

Şeref AKDİK

1889 yılında İstanbul Fatih’de doğdu. Kamil Akdik’in oğludur. Aslen Gümüşhane Mescitli Köyü’ndendir. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Fatih‘te görürken aynı yıllarda sanata olan ilgi ve merakı ile kendini bu konuda geliştirdi. Oğlunun ressam olmasını isteyen baba Akdik, eve o dönemin iyi ressamlarının resimlerini getiriyor ve devamlı oğlunun bu ilgisini canlı tutmaya çalışıyordu.  Hatta Şeref Akdik ’in değerli ressam ve öğretmen Hoca Ali Rıza ile tanışması da gene babasının çabasıyla oldu. 1915’te girdiği Sanayi-i Nefise’de Çallı’nın yanında öğrenim gördü. 1925’te okulu bitirdi ve Gazi Osman Paşa Lisesi öğretmenliği yaptı. Paris’e gitti ve Julian Akademisinde Paul Albert Laurens’le çalıştı. 1928’de Gazi Eğitim Enstitüsü’ne Resim Öğretmeni olarak atandı. 1929 Ankara Erkek Lisesi, 1930 Ankara Musiki Muallim Mektebi, İstanbul Erkek Muallim Mektebi, 1933 Kadıköy Erkek Lisesi, 1934 Haydarpaşa Lisesi, 1948 İstanbul Öğretmen Okulu, 1951 Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretmenlik yaptı. 1930 kuşağının izlenimci eğilimli ressamları arasında yer alan Akdik, akademik bilgi ve deneyimlerini yöresel gözlemleriyle birleştirdi. Yapıtlarında istisnasız izlenimci akımın renk kaygılarıyla akademik anlayışın kural ve deneyimlerin birleştirdi. Yağlıboya figür ve portrelerinde klasik anlatıma bağlı kalırken, suluboya ve karakalem manzara ve desenlerinde klasik anlayışından ödün vermeden izlenimci anlayışa yaklaştı. Desen ve portrelerinde yerel giyim özellikleriyle birlikte yöre insanının iç yaşantısını da yansıtmaya çalıştı. İstanbul Moda’da özel resim atölyesinde özel dersler verdi. Birçok sanatçı yetiştirdi. 20 Haziran 1972 tarihinde vefat etti ve Karacaahmet Mezarlığında defnedildi.

 

Akın AKINTÜRK

07.07.1978 tarihinde Gümüşhane’de doğdu. Gazipaşa İlkokulu, Dumlupınar Ortaokulu ve Gümüşhane Lisesi’ni bitirdi. KTÜ Gümüşhane İnşaat Mühendisliği 2. sınıftan ayrıldı. Bestekâr, yorumcu ve yapımcı olan Akıntürk ilk kaseti “Asi Çocuk”u 1999’da Marmara Müzik’ten çıkardı. İkinci kaseti Aleyna (CD) 2007’de Akıntürk Production’tan çıktı. Aleyna’da besteleri kendine ait 11 parçaya yer verdi. 2003 yılında ''Akıntürk Production''u kurdu. 2006’dan itibaren Sigarayla Savaş Derneği'nin kampanya müziklerini yaptı. Sözü ve müziği kendine ait ''Dumansız Hayatlar '' eserine iki klip çekti. Klipler tüm televizyon kanallarında ayda doksan dakika yayınlanmaktadır. Bu çalışmalarıyla iki kez ''İnsanlığın Gerçek Dostları'' onur ödülüne layık görüldü. 2008 yılında “Türkiye Biziz, Biz Bu Ülkeliyiz'' kampanyasını başlatan sanatçı, ulusumuzu bütünleştiren ve bizi bir yapan değerleri içinde barındıran klibi ''Türkiye Biziz'' eseriyle büyük bir çıkış yaptı ve TV kanallarında gösterildi. Albümlerinde ağırlıklı olarak kendi beste çalışmaları bulunan sanatçı albüm kliplerini kendisi yönetmektedir. Sanatçının bu güne kadar beş adet klibi yayınlandı. Sanatçı ağırlıklı olarak belediye, dernek ve kültürel organizasyonlara katılmaktadır. Sanatçı, konser, düğün ve diğer ektsralar haricinde üç adet kültür konseri projesini seslendirmektedir. Bunlar; Kahramanlık Türküleri, İstanbul'dan Sesler, Halktan Sesler) Akıntürk; MESAM (Müzik Eserleri Sahipleri Meslek Birliği), MÜYORBİR (Müzik Yorumcuları Birliği), ESKADER (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği) ve SSD (Sigarayla Savaş Derneği) üyesidir.

 

Onur AKGÜL

20.01.1987 tarihinde Gümüşhane Aktutan (Hayekse) Köyü’nde dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Işıl Sema Doğan İlköğretim Okulu’nda ve lise eğitimini Gümüşhane Ticaret Meslek Lisesi’nde tamamladı. 2006 yılında kurulan Gümüşhane Gençlik Spor Merkezi Türk Halk Müziği Solist Yarışması’nda Trabzon Bölge Birincisi seçildi. Gümüşhane Gürses Müzik Faaliyetlerinde, kültürel aktivite ve gecelerinde yer aldı. TRT Sen Türkülerini Söyle Yarışması seçmelerinde Türkiye ve Avrupa geneli 3000 kişi arasından birinci seçildi. Uzun süre yarışmanın hafta birincisi olarak sürdürdüğü yarışmayı ikinci olarak tamamladı. Gümüşhane geceleri ve festivallerinin aranan sanatçısı olan Onur Akgül 2009 Ağustos ayında Gümüşhane Güzeli adlı CD ile sevenleriyle buluştu. 2012 yılında Canını Yerim adlı albümü çıkardı.     

 

Raşit ANARAL

Senarist ve yönetmen olan Raşit Anaral, 1949 yılında Gümüşhane'de doğdu. A.Ü.İktisat Fakültesi bitirdi. Öç ve Benim Zaferim adlı sinema filmlerinin senaryosunu yazdı. Aşağı ve Yolun Sonu adlı filmlerin yönetmenliğini yaptı. Playing with Dead adlı yabancı bir dizide Yardımcı Yönetmen olarak çalıştı. 1983'de sinema kursu açtı ve sinema dersleri verdi. Birçok belgesel filmin senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptı. Sinemada synopsis dalında bir ödüle sahip. Birçok gazete ve dergilerde yazıları ve röportajları yayınlandı. Bazı televizyonlarda röportaj ve söyleşilere katıldı. 2007 Ocak ayında herkes tarafından beğeni kazanan "Beni Yuvada Unuttular" adlı romanı yayınlandı. Halen, film, tanıtım ve reklâm işleri yapmaktadır. Bazı kurumlarda Sinema ve TV dersleri vermeye devam ediyor. Filmleri; Kaşağı (Senaryo ve Yönetmen), Yolun Sonu (Senaryo ve Yönetmen), Öc (Senaryo), Benim Zaferim (Senaryo ve Yardımcı Yönetmen), Playing with Dead (Yardımcı Yönetmen), İnsanlar ve Soytarılar (Tiyatro-Çekim Yönetmeni), Kerbela Törenleri ve Tiyatro (Çekim Yönetmenliği) Belgeselleri; Yaşadığımız Dünya, Emperyalizm ve Körfez, Bosna-Hersek ve Dünya, Şehadet, İHH Sizin Eliniz, Çeçenistan Direnişi, Kosova Dramı, Başörtüsü Dramı, İslam ve Kadın, Ku'ran'daki İşaretler, Hacc, Mazlum, Üç Mescid, Dua, Doğayı Koruyalım, Gümüşhane'yi Tanıyalım.

 

Güzin ARISOY

01.05.1953 tarihinde Gümüşhane’de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Gümüşhane’de tamamladı. Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. Değişik öğretim kurumlarında Resim ve Sanat Tarihi Öğretmenliği yaptı. Lütfü Günay, Nüset İslimyeli, Asım Yücesoy, Nihat Tandoğan, Hikmet Çetinkaya atölyelerinde çalıştı. Halen kendi atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Uzun yıllar fırçası ve boyaları ile doğanın ritminin ve özgürlüğün izini sürdü Anadolu yollarında. Sanatçı halen çalışmalarına Ankara'daki kendi atölyesinde devam etmektedir. Arısoy 9 kişisel 13 karma sergiye katıldı. Arısoy'un çalışmalarında doğanın yok oluşuna dair anıların, doğanın yok oluşuna ve yozlaşmaya dair bir başkaldırının izini sürmek mümkün. Özüne dönüştürme kaygısı ön plana çıkar. Resimlerindeki beyaz renk sanatçının imzası niteliğindedir. Arısoy sanatın özgürlüğü ile doğanınki birleştiğinde sonsuz güzellikler meydana geldiğine ve beyaz rengin özgürlüğü sonsuzluğa götürdüğüne inanır. 8 kişisel 12 karma sergi açtı. BRHD (Birleşmiş Ressam ve Heykeltıraşlar Derneği Üyesidir.

 

Gülşen BÜTÜN

1973 yılında Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde doğdu. Babası Gümüşhane Kelkit, Annesi Erzincan Çayırlı İlçesindendir. Daha 13 yaşındayken Halk Ozan’larımızın kasetlerini alıp Türkü’leri yazarak ve onlardan feyiz alarak kendi tarzınca söylemeye başlamıştır. 15 yaşından itibaren müzik hayatının içinde yer almaktadır. Gün geçtikçe Halk Müziğine karşı ilgisi çoğaldı. Sanat yaşamında Namık Erdem’in katkıları var. 18’li yaşlarda kendi aldığı sazı çalıp, öğrenmeye başladı. Düğün salonları ve Türkü Evleri derken 1999 yılında değerli halk ozanı Mahmut Erdal tarafından keşfedilerek Diyar Müzik ile anlaşma yaptı. 2000 yılında Derdo albümü ile türkü severlere yürekten bir merhaba dedi. Bu albümle büyük bir tiraj yakaladı. İlerleyen yıllarda Beş albüm ve Bir solo çalışması ile müzik sevenlerin beğenisine sunmuştur. Albüm çalışmaları dışında özel okullarda müzik ve şan eğitimi dersleri vermektedir. Müziğe değer veren, özümseyen, seven ve bu uğurda mücadele eden öğrencilerine yardımcı olmaktadır.

 

Gonca COŞKUN

21 Haziran 1995 yılında Gümüşhane’de doğdu. Atatürk İlköğretim Okulu’nu bitirdi. 8 yaşında bağlamaya olan bir hevesle önce balgama kursuna gitti. Akabinde hocaları kendisini dinledi ve çok güzel bir sese sahip olduğunu ve geliştirmesi gerektiğini söylediler. Kısa sürede balgama çalmayı öğrenen Gonca Coşkun 9 yaşından 13 yaşına kadar hem balgama çaldı hem de bu kursta ses dersi aldı. 13 Yaşında, Gümüşhane merkez solist yarışmasında 2. Oldu. Nevşehir Solist yarışmasında Türkiye 4. olarak küçük yaşta kendisini ispat etti. 2009 yılında” Bir Şarkısın Sen’’ yarışma programına katılıp bir anda birçok insanın sevgisini ve ilgisini kazanan Gonca Coşkun müzik ve eğitim hayatına yeni bir sayfa açmış oldu. Kendisini dinleyen sanatçılar yorumunu çok farklı ve kulağa hoş gelen bir tarzı olduğunu ifade etmiştir. Gonca müzik hayatına tamamen atılmasının sebebi olarak da tüm Türkiye’nin dört bir tarafından kendisine gösterilen ilgi ve sevginin sonucu olduğu belirtmiştir. Kendisi Türk Halk Müziği sanatçılarının sadece bir zinciri olarak Türk kültürünü ve örflerini yaşatmak adına Türkülerini seslendirmek istiyor. Onun için türkü; “İnsanın duygularının en iyi şekilde ifade etme yöntemidir”. İlk albümü “Ağlatma” 2011 yılında çıktı.

 

Cenan ÇAMYURDU

01.01.1970 tarihinde Gümüşhane’nin Şiran İlçesi Yedibölük Köyü’nde dünyaya geldi. Halk Eğitim Merkezi Oyunculuk Bölümü  mezunudur. Ankara Birlik Tiyatrosu “Pir Sultan Abdal”, Sanat İşliği Tiyatrosu  “Ekmek İşçileri” , “Töre” (Reji), Kartal Sanat Tiyatrosu “Hayatın Zırt Dediği Yer”, Kocaeli Bölge Tiyatrosu “Öğretmeniz Acıya Sürgün”, Tiyatro Birikim “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”,“Dilekçe”, Tiyatro Kardelen “Serhoşlar Zamanı” (Reji), Tiyatro Yeniden “Uçan Adam”, “Benim Güzel Papuçlarım”, “Dünyayı Kurtaran Çocuk”, “Gökyüzü Hepimizin”, “Çalıntı Düşler', Dizi; Gazi, Cemile, Derdest, Kız Takımı, Ezel, Bu Kalp Seni Unutur mu?, Karadayı, Sinema; Cumhuriyet, Manevra ve Balans, Ali, Ejder Kapanı ve Star TV’de ''Üstün Dökmen ile Küçük Şeyler''de rol aldı.

 

Murat DALTABAN

1966 yılında Ankara’da doğdu. Tiyatro eğitimine küçük yaşlarda başladı. ODTÜ Maden Mühendisliğini bitirdi. 1992'de Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı'ndan mezun oldu. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda çalıştı. Bir dönem kulüplerde grubuyla rock ve punk tarzı müzik yaptı. Küçük tiyatrolarda bir kaç oyunda rol aldıktan sonra profesyonelliğe adım attı. Tiyatro eğitimi ardından ilk oyunu olan "Bir Sırça Köşk Masalı"nı 1989’da Ankara Devlet Tiyatrosu'nda oynadı. Tiyatro eğitimini 1991’de tamamladı. 1994’de ilk sinema deneyimini "Babam Askerde" filmiyle yaşadı. “Cumhuriyet" ve "Salkım Hanımın Taneleri" gibi büyük yapıtlarda oynadı. Daha sonra TV dizilerinde rol aldı. "Kınalı Kar" dizisinde Kanber rolüyle şöhretini ikiye katladı. Tiyatrodan kopmadı ve 25 üzeri oyunda ve 12 TV yapımında görev aldı. Dumrul ile Azrail 5. Sokak Tiyatrosu'nda sahnelendi. 2004 sonu Şehir Tiyatroları'ndan istifa etti. Hırsız Polis dizisinde hırsız Mavi'nin sorunlu ağabeyi Ali Rıza'yı (Arıza) oynadı ve bu rolle geniş kitlelerce tanındı. 2005’te Özlem Daltaban ve Süha Bilal'le birlikte DOT'u kurdu. Beyoğlu'ndaki tiyatroda, Britanya'da doğmuş olan in-yer-face akımı oyunlarını sahneye koydu, rol aldı, yönetmenlik ve sanat yönetmenliği yaptı. Menekşe ile Halil, İpekli Mendil, Pars Kiraz Operasyonu, Hırsız Polis, Hoşgeldin Hayat, Yürek Çığlığı, 24 Saat, Kumsaldaki İzler, Kınalı Kar, Hırsız, Nisan Yağmuru, Salkım Hanımın Taneleri, Yüzleşme, Cumhuriyet, Yeni Bir Yıldız, Sakin Kasabanın Kadını, Hüznün Yüzü, Bir Aşkın Bittiği Yer, Babam Askerde. 2010 yılında Fatmagül'ün Suçu Ne, 2011 Ağır Roman ve 2013 Eski Hikaye dizilerinde rol aldı. Özlem Daltaban'la evliliğinden bir oğlu vardır. 1999 yılında 4.Sadri Alışık Ödülleri kapsamında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Salkım Hanımın Taneleri) seçildi.

 

Atilla DURAK

1967 yılında Gümüşhane`de doğdu. Üniversite yıllarında fotoğraf ile ilgilenmeye başladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü`nden mezun olduktan sonra bir yandan fotoğraf çalışmalarını sürdürürken öte yandan da İstanbul`da NCR ve Leo Burnett firmalarında çalıştı. 1997 yılında New York`a yerleşen sanatçı New York International Center of Photography, School of Visual Arts – Fotoğraf Bölümü ve New York Hunter College – Güzel Sanatlar Bölümü`ne devam etti. Sanatçının portfolyosunu İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Suriye, Ürdün, Mısır, Yunanistan, İspanya, Macaristan, İngiltere, Kanada, Amerika, Peru ve Türkiye`de çekilmiş sosyal dokümanter fotoğrafların yanısıra ağırlıklı olarak alternatif fotoğraf çekim ve baskı tekniklerini kullandığı deneysel çalışmalar oluşturmaktadır. Son çalışmaları arasında `Ebru` projesi olarak anılan, Türkiye`nin çok kültürlü toplumsal yapısını irdeleyen, etnografik bir fotoğraf ve kitap projesi yer almaktadır. Proje Türkiye`yi eski ya da güncel, çok renkli toplumların, etnisitelerin, tarihlerin, uygarlıkların, gelenek ve kültürlerin buluşma noktasında gösteren bir fotoğraf serisiyle farklı bir Türkiye öyküsü anlatıyor.

 

Turgay ERDENER

1957'de Gümüşhane Bağlarbaşı Mahallesi’nde doğdu. Babası Topograf Haşim Bey, annesi Akçakaleli Emine Hanım. 1968'de Ankara Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü'ne girerek Kamuran Gündemir'in piyano; İlhan Baran'ın ise solfej sınıflarında eğitimine başladı. Daha sonra aynı kurumun Kompozisyon Bölümü'nde Erçivan Saydam ve Nevit Kodallı ile çalışan Erdener, eğitimini tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Halen aynı kurumda olarak armoni, kontrpuan, kompozisyon ve müzikal analiz dersleri vermektedir. Bale, müzikal ve orkestra yapıtlarının yanı sıra çeşitli oda müziği toplulukları ve solo çalgılar için yapıtlar, çok sayıda tiyatro eseri için sahne müzikleri besteledi. Başlıca yapıtları: Bale: Afife (1998), Mavi Gözlü Dev (2002). Sahne: İstanbulname (1990). Orkestra: Mi’den Dört Bölüm (1985), Teo (1995), Yaylı Çalgılar Orkestrası İçin Beş Bölüm (1995), Senfoni (2002), Denizciler Senfonisi “2. Senfoni” (2005). Solo ve Orkestra: Obua Konçertinosu (1992), Klarnet Konçertosu (1995), Turkuvaz Şarkılar, “Ses ve Orkestra İçin (2002). Diskografi: Üç Türk Melodisi. (1997), Adagio for Orchestra, 'Teo' (1997), Sen Sen Sen (2001), Obua Konçertinosu; ve Mi'den Dört Bölüm, Yeşil Düşler, Afife ve Ahmet Kanneci Plays Turgay Erdener.  Çeşitli oda müziği toplulukları ve solo çalgılar için yapıtlar, çok sayıda tiyatro eseri için sahne müzikleri yaptı. Halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalında Öğretim Görevlisidir. Eşi Selva Erdener Ankara Devlet Operasında solist soprano olarak görev yapmaktadır.

 

Yusuf GÜNEY

5 Haziran 1984 yılında Trabzon'da doğdu. Aslen Gümüşhane Kelkitlidir. 14 yaşına kadar Trabzon'da yaşadıktan sonra ailesiyle birlikte Londra'ya taşınmış, ilk albümünü piyasaya sürmeden önce Londra'da yaşamaktaydı. Londra'da çalıştığı bir şirkette başarılı olması sebebiyle genç yaşta pazarlama müdürlüğü yapan Güney, 2006 yılının Haziran ayında Türk pop müzik sanatçısı Rafet El Roman'ın Londra'da verdiği bir konserinde sanatçıyla tanışmasıyla müzik dünyasına ilk adımlarını attı. O günden beri beste çalışmalarını hızlandırdı ve 2008 yılında ilk bestesi "Aşk-ı Virane" Rafet El Roman'ın 2008 tarihli albümü Bir Roman Gibi'de kendine yer buldu. Rafet El Roman ile bu şarkıda bir düete imza atan şarkıcı, bu parçaya çekilen video klipte de sanatçıya eşlik etti. Şarkı oldukça başarılı oldu ve Billboard Türkçe Top 20 Listesi'nde tam 17 hafta bir numarada kaldı. 2009 yılında düzenlenen geleneksel Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde de bu şarkı, "Yılın Şarkısı" seçildi. Şarkıcı, bu başarıların neticesinde Bir Sevda Masalı isimli ilk albümünü Rafet El Roman'ın prodüktörlüğünde 12 Şubat 2009 tarihinde Hüseyin Emre'nin sahibi olduğu Emre Plak'tan çıkardı.[2] Albümün ilk video klibi, sözü ve müziği Rafet El Roman imzası taşıyan "Heder Oldum Aşkına"ya çekildi. Bu şarkı Billboard Türkçe Top 20 Listesi'nde en yüksek olarak 2 numaraya kadar yükselirken, Avrupa Radyo Listesi'nde 99 numarada yer aldı. Mayıs ayında ise albümün ikinci video klibi olarak, sözü ve müziği şarkıcının kendisine ait olan "Aşkım Aşklarından Bulasın" seçildi ve bu şarkı da en yüksek olarak 6 numaraya yükseldi. Şarkıcının 10 parçadan oluşan 2. albümü Aşka İnat, 3 Mayıs 2010'da yine Emre Plak'la çıkarıldı. Ardından 2012 yılında 3 şarkı ve 3 remixten oluşan Kader Rüzgarı adlı maksi single albümünü çıkaran Güney, 2013 yılında Sevgi Arsızı albümünü çıkarmıştır.

 

Ruhi SARI

18.05.1972 tarihinde Trabzon’da doğdu. Aslen Gümüşhane Torul Yurt (Zaga) Köyü’ndendir. Orta ve liseyi İstanbul Kartal’da okudu. İstanbul Kartal Sanat Tiyatrosu’nda sanat hayatına başladı. Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünden mezun oldu. 1987 yılından bu yana "Kartal Sanat Tiyatrosu" oyuncusu olan aktör, bu tiyatroda sahnelenen ve aralarında Ölüler Konuşmak İster, Abbas Yola Giden ve Carrar Ananın Tüfekleri gibi pek çok başarılı oyunda rol aldı. 1995 yılında Tunç Başaran’ın “Sen de Gitme” filmiyle sinemaya başladı. Sen de Gitme (1995), Yalan (1997), Unutamadım (1997),Üçüncü Sayfa (1998), Figüran (1999), Zilyoner (1999), Şaşıfelek Çıkmazı (2000), 7 Numara (2000), Üvey Baba (2000), Maruf (2001), Derviş (2001), Yılan Hikayesi (2001), Hiçbiryerde (2001), Yeditepe İstanbul (2001), Yarım Elma (2002), Bakış (2003), Neredesin Firuze (2003),Sultan Makamı (2003), Saçsaça Başbaşa (2004), Ruhun Duymaz (2004),Haziran Gecesi (2004), Alanya Almanya (2005), Çarpışma (2005), AB'nin Yolları Taştan (2005), Hırsız Polis (2005), Ezo Gelin (2006), Kabadayı (2007), Made in Europe (2007), Güz Sancısı (2008), Aşk Yakar (2008), Bahar Dalları (2009), Adab-ı Muaşeret (2009), Pus (2009), Türkler Çıldırmış Olmalı (2009), Yerden Yüksek (2010), Kafe (2010), Kars Öyküleri (2010),  Küçük Günahlar (2010), 5’er Beşer (2011), Gişe Memuru (2011), Mavi Kelebekler (2011),  Sümela'nın Şifresi: Temel(2011), Bir Ferhat ile Şirin Hikayesi (2012), Köstebekgiller (2012),  İstirahat Odası (2012), Moskova'nın Şifresi: Temel (2013), Kardeş Payı (2014), Diğer Yarım (2014),  Gittiler ‘Sair ve Meçhul’ (2014),  Ulan İstanbul (2014), Yağmur: Kıyamet Çiçeği (2014), Yola Çıkmak (2014), Köstebekgiller: Perili Orman (2015), Sen Benimsin (2015), O Aşk Benim (2015) gibi dizi ve filmlerde rol aldı. Ayrıca; Ölüler Konuşmak İster (1987), Abbas Yola Giden (1987), Carrar Ananın Tüfekleri (1987), Kabare Taksim (2000), Ağır Roman (2003), Çapraz Aşklar (2007), Sınır (2010), Fare Kapanı (2011), Testosteron (2013) ve 2′ si 1 Arada (2014) gibi tiyatro oyunlarında rol aldı.  Ödülleri; Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu” ödülü (Sen De Gitme-1996), Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Yılmaz Güney Onur Ödülü (Sen De Gitme-1996), 33. Antalya Film Şenliği, Yılmaz Zafer Onur Ödülü (Sen De Gitme-1996), 7. ÇASOD “En İyi Oyuncu” Ödülleri – En İyi Erkek Oyuncu (Üçüncü Sayfa-2000), 11. Orhan Arıburnu Ödülleri-En İyi Erkek Oyuncu (Üçüncü Sayfa-2000), 24. Siyad Türk Sineması Ödülleri-En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Hiçbiryerde-2002) ve 15.Adana Altın Koza Film Şenliği – En İyi Erkek Oyuncu (Made in Europe-2008) 17.09.2004 tarihinde sanat yönetmeni Natali Yeres ile evliliğinden Arte Gün adlı çocuğun babasıdır.

 

Okan SELVİ

16 Şubat 1967 tarihinde Gümüşhane Şiran İlçesinde dünyaya geldi. İçindeki tiyatro sevgisini ve oyunculuk yeteneğini keşfetmesi biraz uzun sürdü. Neyse ki günün birinde olması gereken oldu ve kendisini tiyatro sahnelerinde buldu. Uzun yıllar tiyatro oyunculuğu ve tiyatro eğitmenliği yaptı. Aynı zamanda dizi ve filmlerde de rol aldı. Rol aldığı ilk televizyon dizisi "Kaygısızlar"dır. "7 Numara" dizisiyle tam olarak tanındı. "Kabare Taksim" kuruldu ve Selvi Oya Yüce'nin yazıp-yönettiği "Havadan Sudan" adlı kabare oyununu Orta Kemancı'da sergilemeye başladı. Aynı oyunu ülkenin birçok il ve ilçesinde sergiledi. 7 Numara'nın ardından "Kısa Devre", "Ters Köşe" ve "Üvey Aile" gibi dizilerde ve "Kayıp Cennet İnsanları", "Büyü" ve "46 Numara"' sinema filmlerinde oynadı. Tiyatro hayatını İstanbul Kartal'da bulunan 55 Kişilik cep sahnesi "İstanbul Tiyatora Kumpanyası"'nda çeşitli görev ve sorumluluklarla  devam ettirmektedir. Yer aldığı tiyatro, sinema ve dizi yapım ve çalışmaları; Abbas Yola Giden (1993), Canlanan Masallar (1994), Şarkıcı (1995), Adem Ile Havva'nın Çekilemeyen Klibi (1996), Hayatın Zırt Dediği Yer (1997), Dönüş (1994, Kaygısızlar (1994), Ali (1996), Köstebek (1999), Yalan mı? (1997), Cumhuriyet (1998), Üçüncü Sayfa (1999), Üvey Baba (2000), Havadan Sudan (Kabare Taksim–2000), 7 Numara (2000), Kısa Devre (2002) ve Kayıp Cennet İnsanları. (2004), Sahra (2004), Ters Köşe (2005), Ah Polis Olsam (2006), Ç.Ö.T Çok Özel Tim (2007), Üvey Aile (2008), Cennetin Çocukları (2008), Yeniden Başla (2011), Dedemin Dolabı (2012), Sana Bir Sır Vereceğim (2013), Düşler ve Umutlar (2014) Halen sinema ve dizilerde başarıyla yer almaktadır. 

 

İsmail SEZEN

1971 yılında Gümüşhane’de doğdu. Ankara Yahya Kemal Beyatlı Lisesi, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Şan Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’nü bitirdi. Şan çalışmalarını Hüsamettin Ünder ve Pekin Kırgız ile yürüttü. 1994 yılında aynı okulun Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümüne geçen Sezen, Prof. Muammer Sun’un kompozisyon öğrencisi oldu. Eğitimini 1999–2000 öğretim yılında sınıf atlayarak tamamladı. Piyano, Şan ve Piyano, Koro, Gitar ve Senfonik Orkestra için eserleri bulunan Sezen, 2000 yılında The British Council tarafından orkestral kompozisyon alanında açılan “Yılın Genç Müzisyeni” yarışmasında “Gökkuşağından Renkler” adlı orkestra eseri ile üçüncü oldu ve bu eser British Council tarafından CD olarak basıldı. Bestelerindeki inanç ve kabullendirme duygusu, kendine özgü stili ile daha fazla başarı felsefesidir. Müzik anlayışı bakımından iç karartıcı müzikler yerine, Anadolu ezgileriyle harmanlanmış müzikleri genellikle tercih ediyor. Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Teori ve Solfej Hocalığına devam etmektedir. (Temmuz 2003–Nisan 2005) arası Konservatuar Müdür Yardımcılığı yaptı. Şubat 2009’dan itibaren Konservatuar Müdür Yardımcılığı devam etmektedir.

 

Yavuz ŞANLI

Aslen Gümüşhane Şiran Sarıca Köyü’nden. 1967 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimini Ankara’da tamamladı. Türk Halk Müziğine ortaokul yıllarında başladı. Ankara’da faaliyet gösteren çeşitli kurum ve kuruluşların korolarında koristlik ve solistlik yaptı. 1985’de Ankara Radyosu Gençlik Korosu çalışmaları yanı sıra; ön dinleme sınavlarını kazanıp Ankara Radyosu’nda denetim bantları ile birlikte TRT’de programlar yaptı. 1987’de TRT’nin “Müzik Maratonu” adlı THM yarışmasında “Evlerinin Önü Yonca” isimli Kerkük türküsüyle birinci oldu. 1988’de Harika Plak’tan “Mecnun” isimli bir albüm yaptı. Ankara’da korolar kurdu, bağlama grup hocalığı yaptı. Ankara’da yayın yapan özel radyo ve televizyonlarda Türk Halk Müziği (Türküler Dolusu) programı sundu ve yapımcılığını yaptı. Türk Halk Müziği yarışmalarında çalıştırdığı guruplar birincilik aldı. Ayrıca; beste çalışmaları da olan sanatçı Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün Türkiye çapında düzenlemiş olduğu ”Türk Müziği Formları Beste Yarışmasında” iki eseri ödüle layık görüldü. Polatlı Belediyesi’nin “Sakarya Meydan Muharebesi” ile ilgili Türkiye çapında düzenlediği “Kahramanlık Türküleri” beste yarışmasında “Sakarya’m” ve “Kalk Sakarya” isimli iki bestesi ödüle layık görüldü. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda Türk Halk Müziği eğitmenliği yaparak birçok öğrenci yetiştirdi. “Türküler Dolusu” isimli Türk Halk Müziği programının adını taşıyan Anadolu Türkülerinden oluşan bir albüm yaptı. Türk Halk Müziği Nazariyatı ile ilgili çeşitli araştırmalar yaparak, bu bilgileri ders notları olarak derledi. Türk Halk Müziği Usulleri, Türk Müziği Dizileri ve Solfeji, Türk Halk Müziği ve Türkülerimiz, Bona Eğitimi ve Gümüşhane Türkü ve Oyun Havaları eserleri arasındadır. Sanatçı halen Ankara’da; Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu ve Belediye Konservatuarı gibi Türk Müziği eğitimi veren kurum, kuruluş ve derneklerde Türk Müziği Repertuar-Nota-Solfej ve Müzik Nazariyatı dersleri vermektedir. Televizyon programlarının yanı sıra Ankara ve Türkiye genelinde konser programlarına katılmaktadır.

 

Sebahattin ŞENEL

01.01.1958 tarihinde Gümüşhane Merkez Sarıçiçek (İşkilas) Köyü‘nde dünyaya geldi. İlkokulu köyde, orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1970 yılında Ankara’ya yerleşti. 1976 yılından itibaren Ankara’nın değişik yerlerinde, düğün salonlarında amatörce sahne almaya başladı. 1979 yılında almış olduğu bağlama derslerinden sonra çalıp okumaya başladı. 1980–1981 yıllarında askerde şiir yazmaya, 1984–1987 yılları arası söz ve müzik yapmaya başladı. Kendi eserleri yanı sıra etkilendiği şairlerin şiirlerini besteleyip yorumladı. 2006 yılında Bizim Yaylalar adlı 14 eserli bir albüm çıkardı. 2009 yılında Bey Babam (Gümüşhane Güzelleri) adlı ikinci albümü yaptı. Yaklaşık 80 söz ve müzikli eseri, 200 civarı şiiri bulunmaktadır. Çeşitli kültür faaliyetlerinde bulundu. 2006 yılında AYAZDER (Aşıklar ve Yazarlar Derneği Kurucu Üyeliği ve Genel Sekreterliğini yaptı. 2008’de AYAZDER Başkan Yardımcılığını üstlendi. Ozanlar Birliği ve AŞDER Üyesidir. 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Ozanlık Belgesi aldı. Trakya hariç hemen her ilimizde programa katıldı. Birçok plaketle ödüllendirildi. Ulusal ve yerel televizyon programlarına çıkmaktadır. Evli ve iki erkek iki kız çocuk babasıdır. Son albümü “Sen Bizim Elleri Gidip  Gördün mü” 2011 yılında müzikseverlerle buluştu.

 

Selahattin TANIŞ

1956 yılında Gümüşhane'nin Arzular Beldesinde doğdu. İlkokulu Arzular Beldesinde, ortaokulu Kale nahiyesinde okudu. Köyde bir düğünde çok sevdiği bağlaması kasıtlı olarak kırıldı ve bu olaydan oldukça etkilendi. Ama müzikten asla kopmadı.1972 yılında Gümüşhane Öğretmen Okulu 2. sınıfından müzik sevdası yüzünden ayrıldı. O yıllarda öğretmenlerinin sesini beğenmesi dolayısıyla 1974 yılında İstanbul'da ilk 45'lik plağını doldurdu. Yine, Bizim elin kışımı geldi, Harşit Çayı, Nettin allı yârimi adlı birçok plak ve kaset yaptı. İstanbul Radyosu'nda bir yıl stajyer sanatçı olarak çalıştı. Radyoya verdiği eserlerden bazıları: Gümüşhane güzelleri, Erzincan'ın ayazı, Neler çektim neler, Boyu fındık çubuğu, Eminem dağdan kar getir, Yeni bir sevdaya düştüm, Matarayı doldurdu gibi eserler kazandırdı. Gümüşhane ilinin tanıtımına büyük katkıları olmuştur. ŞİRANIM adlı şiire müzik yaptı ve kliple müzik severlere sundu. Yetiştirdiği öğrencilerden bazıları ünlü sanatçılar olmuştur. Bunlar; Zara, Memocan, Tezcan Tezgel, Kıvırcık Ali, Yılmaz Turan Ve Ramazan Kartal’dır. Yılların tecrübesiyle Tanış Müzik Merkezinde ciddi, ilkeli, her türlü müzik eğitimi yapılarak gençlerimizin kültürlerine sahip çıkması sağlanıyor. Tanış Müzik Merkezi'nde her biri kendi dalında uzman eğitmenler ders veriyor. Selahattin Tanış tarafından 1987 yılında kurulan Tanış Müzik Merkezi geniş kapsamlı olarak müzik eğitimine devam ediyor. Tanış Müzik Merkezi’nde Devlet ve özel konservatuar sınavlarına da pek çok öğrenci yetiştiriliyor. Mavi Karadeniz TV’de Şirin Gümüşhane adlı programın sunuculuğunu yaptı. 

 

Osman YAĞMURDERELİ

Gümüşhane Yağmurderelidir. 06.02.1953'te Trabzon'da doğdu. Çocukluk ve gençlik yılları Trabzon ve Ankara’da geçti. 1973 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü’nü bitirdi. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra, yorumcu sanatçı olarak sanat çalışmalarına başladı. Gece kulüplerinde sahneye çıktı. Faruk Tınaz’ın ısrarıyla İstanbul’a taşındı ve Kamil Sönmez ve Faruk Tınaz’la yaşamaya başladı. Bir süre sonra onlara Asım Ekren katıldı. Hepsi de eğlence dünyasında çalışıyordu. Sık sık televizyonda boy gösteriyordu. Oyunculuğa adım attı. "İz Peşinde" adlı televizyon dizisinde "Komiser Esat" oldu. Oyunculuktan yapımcılığa geçti. 1988’de Yağmur Ajans’ı kurdu. Kerime Nadir’in "Samanyolu" eserini dizi yapıp TRT’ye sattı. Televizyonun en başarılı dizilerine imza attı. 45’lik Plakları; Ne Güzeldi O Günler/Ne Delisin Ne Divane (Göksoy Plak) Oynadığı Filmleri; Karımı Gördünüz mü (1984), Sevgi Çıkmazı [(986), Biraz Neşe Biraz Keder (986), Kıbrıs’ta Vuruşanlar (1988), İz Peşinde (1990- TV Dizisi), Bizim Mahalle (1993- TV Dizisi), Evdekiler (1995), Bir Aşkın Bittiği Yer (1996- TV Filmi), Yeni Bir Yıldız (1997- TV Filmi), Keloğlan Kara Prens’e Karşı (2005) Oynadığı Diziler; Kıbrıs’ta Vuruşanlar (1988), Bizim Mahalle (1993), Evdekiler  (1995) Yapımcılığını Üstlendiği Televizyon Filmleri ve Dizileri; Samanyolu (1989), Duygu Çemberi (1990), At Kestanesi (1991), Bizim Mahalle (1993), Bir Kadın Düşmanı (1993- Film), Gizli Aşk (1995), Evdekiler (1995), Geceler (1996), Nefes Alamıyorum (1996-Film), Bir Aşkın Bittiği Yer (1996-Film), Ay Işığında Saklıdır (1996-Film), Yeni Bir Yıldız (1997-Film), Sâkin Kasabanın Kadını (1997-Film), Sırtımdan Vuruldum (1997), Acı Günlerim (1997), Yalan (1997), Gizli Aşk (1997), Hain Geceler (1998-Film), Marziye (1998), Kerem (1999-Film), Sır (1999-Film), Nilgün (1999), Yılan Hikâyesi (1999), Dedem Gofret ve Ben (2000), Gelinlik Kız (2000), Baldız Geliyorum Demez (2001), Hırsız (2001), Benim İçin Ağlama (2001), Cinlerle Periler (2001), Aşkım Aşkım (2001), Zeybek Ateşi (2002), Kınalı Kar (2002), Kumsaldaki İzler (2002), Pembe Patikler (2002), Serseri (2003), Çaylak (2003), Hırçın Menekşe (2003), Baba (2003), Taştan Kalp (2004-Film), Size Baba Diyebilir miyim (2004), Melekler Adası (2004), Beni Bekledinse (2004-Film), Yürek Çığlığı (2004), Sensiz Olmuyor (2005), Masum Değiliz (2005), Misi (2005), Köpek (2005), Kuşdili (2006), Evet Benim (2006), Sev Kardeşim (2006). 2007 seçimlerinde AKP İstanbul milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyeliği yaptı. 2008 Ağustos ayında İstanbul’da vefat etmiş ve İstanbul Aşiyan Mezarlığı’na defnedilmiştir. Osman Yağmurdereli GÜSİAD Kurucu Üyesiydi.

 

Osman Aziz YEŞİL

12.11.1939 Gümüşhane doğumludur. Gümüşhane İlköğretmen Okulu'nu bitirerek ilkokul öğretmeni oldu. Kelkit (Ünlüpınar) Pekün, Gümüşhane Merkez Tezene Köyü öğretmenliği yaptı. 1959 Eylülde Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’ne girdi. Başarısı, arkadaş canlılığı, espirili kişiliği ile sivrilir. Grafik derslerinde yaptığı ilginç afişlerle dikkat çeker. 1962 Haziranda mezun oldu. İlk görev yeri mezun olduğu Gümüşhane İlköğretmen Okulu Resim-İş Öğretmenliğine atandı. Gümüşhane de bir süre çalıştıktan sonra vatani görevi için memleketinden ayrılır. Bu ayrılış "görev aşkı" uğruna yaz ayları dışında memleketine hiç dönmeyecek şekilde bir meslek hayatı boyunca sürer. Hatta bu emekliliğinde bile devam eder. Tek neden fotoğraf aşkı. Askerlik sonrası Artvin İlköğretmen Okulu Resim-İş Öğretmenliğine atandı. Daha sonra MEB Film-Radyo-TV (FRTM) ile Eğitim Merkezi Fotoğraf Bölümünde göreve başlar. Bölüm Şefliğine yükselir. Fransa’da plastik ve görsel sanatlar üzerine araştırmalar yaptı. Emekli olacağı 1996 yılına kadar aynı bölümde çalışır. 29 yılını adadığı bu görev süresi içinde, Anadolu'yu karış karış gezerek objektifi ile yurdunun doğal güzelliklerini tespit ederek büyük bir slayt arşivi oluşturmayı başarmış nadir fotoğrafçılardandır. Karma ve kişisel sergiler açtı. Fotoğrafçılık üzerine ders notları ve eğitim kitapları hazırladı. Özel ve devlet koleksiyonlarına alındı. Kendi alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası yarışmalarda 86 ödül almıştır. Geleneklerimizde her Türk evinin salonlarını süsleyen vitrinleri bardak tabak doldururken Osman'ın evindeki vitrinler plaket ve ödüllerle doludur. Tıpkı denizdeki balık örneği, aşırı alçak gönüllülüğün oluşturduğu ilkeli kişiliği nedeniyle kimsenin haberi yoktur bu kadar ödülden. Ankara'da mütevazi bir hayat sürdürerek fotoğraf çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye’nin fotoğraf ve sanat dünyasının önemli isimlerinden olan Yeşil, GESAM ve Fotoğraf Sanatı Kurumu Kurucu Üyesidir.

 

Mustafa ZENGİN

01.12.1980 tarihinde GümüşhaneTorul İlçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Gümüşhane’de tamamladı. Asıl mesleği fırıncılık. İlk fotoğraf makinesini yayla çiçeklerini satarak aldı. Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yarışmasında Türkiye üçüncülüğü kazandı. Doğu Karadeniz Belediyeler Birliği Yarışmasında Juri Özel ödülü kazandı. Konya Valiliği’nin düzenlediği Dünya İnançları kategorisinde gümüş madalya kazandı. 2014 yılında Kahire Uluslararası Fotoğraf Sanatı Sergisi tarafından düzenlenen yarışmada, jüri özel ödülüne layık görüldü. Birçok ilde ve Gümüşhane’de kişisel ve karma fotoğraf sergisine katıldı. Halen Gümüşhane Belediyesi’nde görev yapmaktadır. 

bottom of page